Zespół Kolumbariów w Radomiu

Inwestor: Gmina Miasta Radomia
Faza: projekt konkursowy
Data: 2017
Program: 2000 nisz cmentarnych
Powierzchnia terenu: 4100 m2
Nagrody: 1 nagroda w konkursie architektonicznym SARP

Założeniem przy poszukiwania układu kolumbariów było przywrócenie centralnej kompozycji cmentarza. Zaproponowaliśmy nowe zakończenie głównej osi prowadzącej od bramy wejściowej do sali niezrealizowanej kaplicy cmentarnej. W jej miejsce zaprojektowaliśmy plac cmentarny kończący główną oś kompozycyjną. Plac ten ma szansę stać się miejscem przyszłych obrzędów pogrzebowych i ekumeniczną przestrzenią skupienia dla całego cmentarza. Pozostałe osie kompozycyjne zostały zakończone mniejszymi placami, otwartymi na przestrzeń cmentarza. Kompozycję dopełniają pola zieleni opływające prostopadłościenne bloki kolumbariów.

Projekt to propozycja przestrzeni upamiętnienia pozostającej w kontakcie z przyrodą, wywołującej nastrój kontemplacji i zadumy. W tym celu program pochówku (2000 nisz) został podzielony na mniejsze komnaty cmentarne tworzące kameralne przestrzenie, ułatwiające skupienie i bezproblemowe odnalezienie prochów bliskiej osoby. Istniejący budynek chłodni został wkomponowany w kompozycję kolumbariów i tak jak one obłożony lokalnym kamieniem.

Autorzy:
Konrad Basan
Paweł Dadok
Michał Rogowski
Maria Roj

Współpraca:
Ewa Mucha
Agata Trela