Social housing

Budynek socjalno-komunalny wraz z zagospodarowaniem terenu oraz
drogą dojazdową w Podolszynie Nowym.

Inwestor: Gmina Raszyn
Faza: projekt koncepcyjny
Data: 2020
Powierzchnia: 1500 m2

Autorzy:
Konrad Basan
Paweł Dadok
Maria Roj

Współpraca:
Tomasz Szmerdt

Projekt to propozycja prostej racjonalnej i ekonomicznej zabudowy mieszkalnej socjalno – komunalnej.
Jego główne założenia można zawrzeć w trzech punktach: integracja, otwartość i oszczędność.

Integracja – zwarta bryła budynku mieszkalnego z centralną klatką schodową tworzą wrażenie spokoju jedności i równości. Centralna przestrzeń klatki schodowej jest demokratyczna i bezpieczna, nie ma w tu ślepych zaułków, ciemnych korytarzy a cała powierzchnia jest pod obserwacja wszystkich mieszkańców. Naturalne doświetlenie jednym podłużnym świetlikiem tworzy przyjemną atmosferę
i ogranicza użycie światła sztucznego. Wspólny skwer z placem zabaw jest otwarty w kierunku drogi publicznej, tworząc przestrzeń integracji mieszkańców i sąsiadów.

Otwartość – Dostępność zieleni i strefa wejściowa kierująca się w stronę obu ulic sprawiają że budynek otwiera się na otoczenie.

Oszczędność – kompaktowe rozwiązania funkcjonalne budynku, minimalna powierzchna elewacji, tanie i trwałe rozwiązania, naturalne doświetlenie przestrzeni wspólnej, to wszystko sprawia, że koszty
realizacji i otrzymania budynku będą niskie.