Muzeum – Dom Rodziny Pileckich

Inwestor: Muzeum-Dom Rodziny Pileckich w Ostrowi Mazowieckiej
Faza: projekt konkursowy
Data: 2017
Powierzchnia: 430 m2
Nagrody: I nagroda w konkursie architektonicznym

Głównym założeniem projektu jest przywrócenie pierwotnego charakteru Domu Rodziny Pileckich, jako położonego w ogrodzie małomiasteczkowego domu ziemiańskiego. Nowa zabudowa ma oddawać pierwszeństwo domowi oraz wydobywać walory ogrodu. Stąd decyzja o odsunięciu projektowanej rozbudowy w głąb ogrodu i zetknięciu się z domem przeszklonym łącznikiem. Aby jeszcze mocniej podkreślić wagę domu, w jego tle zaproponowano przeszkloną ścianę osłoniętą prostą kolumnadą. W jej głębi, przesuwne witryny w drewnianych ramach otwierają przestrzeń holu na otoczenie.
Kompozycja układu zieleni jest przeniesieniem tradycyjnego małomiasteczkowego ogrodu przydomowego z poszerzonymi ścieżkami typowymi dla ogrodu parkowego. Centralnym elementem założenia jest dom otoczony zielonym kręgiem niższych roślin z pojedynczymi wysokimi barwnymi kwiatami. Pozostałe pola zieleni nawiązują zaokrąglonymi formami do rabaty wokół domu, tworząc miękkie ścieżki i przejścia.

Autorzy:
Konrad Basan
Paweł Dadok
Michał Rogowski
Maria Roj

Współpraca:
Anna Kotowska
Tadeusz Dadok